Ingredienser til 4 personer
1 and, ca. 3-3½ kg
Havsalt
4-5 store grofthakkede kvæder
½ bdt. rosmarin
2-4 spsk. mel
1½ l vand
Evt. lidt eddike
Sukker, gastrik*, salt og peber til sovsen
Salt & peber
Ingredienser til 4 personer
1 and, ca. 3-3½ kg
Havsalt
4-5 store grofthakkede kvæder
½ bdt. rosmarin
2-4 spsk. mel
1½ l vand
Evt. lidt eddike
Sukker, gastrik*, salt og peber til sovsen
Salt & peber
Instruktioner
Skær hals, kråse og vingespidser af anden, og læg det til side. Tør anden ind- og udvendigt med køkkenrulle, og gnid den herefter med havsalt indeni og udenpå.
Bland kvæder og appelsin med rosmarin, salt og peber. Fyld blandingen i anden – det er vigtigt, at den er godt fyldt, da fyldet er med til at holde på saften og derved forhindre, at den bliver tør.
Læg anden på en rist med brystet opad, og sæt en bradepande med hals, vingespidser og kråse under risten. Brun anden i ovnen ved 250° i 15 min.
Tag herefter bradepanden ud, tilsæt mel, og vend det godt rundt, så det opsuger det fedt, som er dryppet ned i bradepanden. Hæld nu 1½ l vand i bradepanden, og sæt den ind under anden igen. Skru ovnen ned til 150°, og steg videre i 2-2½ time.
Den færdige and skal have et flot, gyldent og sprødt skind, samtidig med at lårkødet har trukket sig op ad benet,
som er lige ved at falde af sig selv. Tag anden ud, og lad den hvile i 20-25 minutter. I
nden du skærer den ud. Sigt imens sovsen fra bradepanden over i en gryde. Melet, som kom på i starten, skulle gerne have jævnet sovsen.
Hvis der er for meget ekstra fedt, på toppen, så skum det af; det kan gemmes til at stege kartofler i og montere på rødkålen.
Justér evt. sovsen lidt i konsistensen med lidt Maizena, hvis der er behov for det.
Smag evt. sovsen lidt til med eddike, sukker eller gastrik *(se opskriften andet sted her på hjemmesiden) samt salt og peber.
Skær anden ud i mindre stykker, og server den med kvædefyld som tilbehør.
Velbekomme!