Frikadeller er en urgammel dansk ret….. eller er den?
Dens historie går lang tid tilbage til en romersk kogebog omkring år 0, og den findes i et utal af madkulturer, men hvor den er tilpasset landes forskellige traditioner. Frikadellen – en ret på tværs af madkulturer –
først som kogt og senere som stegt. Den stegte frikadelle omtales i Madam Mangors kogebog fra 1850,
hvori der skrives, at den formes med en ske og steges i smeltet talg fra kalv eller lam. Frikadelle er en
”fortyskning” af det italienske ord frittatella, der er stegt eller ristet (fritto) kød. Ordet er beslægtet med
”frikandeau” og ”frikassé”. Slagterkone Anne Kirstine, slagter Madsens bedstemor, gik ikke så meget op i
frikadellens historie.
Et eventyr starter næsten altid med ”Der var engang”…..
Slagterkone Anne Kirstine, slagter Madsens bedstemor,
havde sin helt egen opskrift på frikadeller. Opskriften var
baseret på godt kød, ”det rigtige håndelag” og en veludviklet
smagssans.
Den opskrift har slagter Madsen bragt med sig i sit virke i Nr.
Onsild slagtehus. Året 2016 havde to milepæle. Det var nemlig 20 år siden familien Madsen satte ”foden under eget bord” og præcis 10 år siden grundfrikadellen så
dagens lys.
Der er sket meget, siden den første frikadelle blev ”håndformet”, hvor vi i dag har ca. 20 forskellige slags
frikadeller, og der kommer løbende flere til. Vi har i dag tilpasset os,
så vi kan lave din frikadelle hvor smag, konsistens og størrelse matcher dine ønsker. Dog har vi et krav til kvalitet, og at vores minimum
produktion opfyldes.
Eventyret om slagter Madsens frikadeller kunne blive langt, men i
nyhedsmailen kan du se vores frikadelle stamtræ, der hele tiden
vokser. Har du spørgsmål til en af Danmarks livretter, der hos os er
tilberedt med (K)ÆRLIGHED, er vi klar ved telefonen.
Produktion – Hvorfor er Madsens frikadeller anderledes?
Slagter Madsens frikadeller er anderledes, fordi ”vi ikke slår større brød op, end vi kan bage”. Det skal for-
stås sådan, at vi begrænser brugen af maskiner. Vi hakker og blander frikadellefarsen i små batch, svarende til 40 kg færdiglavede frikadeller. Farsen røres præcis den tid, den skal, og derfor har frikadellen det rigtige bid og struktur. Alle frikadellerne har været gennem hænder og steges på store pander, så derfor er
de ”ægte håndlavede”. Det bevirker, at frikadellerne varierer få gram i vægt, og at de har samme uens facon som bedstemor Anne Kirstines frikadeller. Det er det, vores kunder og vi sætter så stor pris på – og
naturligvis smagen af den ægte frikadelle.
Muligheder
Vi er en lille virksomhed med stor fleksibilitet. Det giver vores kunder mulighed for at få lavet deres egen
frikadelle – vi skal blot godkende kvaliteten. Mængden skal minimum være 40 kg – altså de skal bestilles i
antal batch. Ønskes en bestemt størrelse af frikadellen, er det også en del af vores service!
Visioner
Vi produktudvikler løbende, og der kommer stadig nye frikadeller til. Senest julefrikadellen. Vi er, som vort
slogan siger, ”gode til det, vi laver – og det kan smages”. Vi er meget kvalitetsbevidste, og det er det vigtigste nøgleord i vores virksomhed. Vil du holdes løbende orienteret om nyheder, så tilmeld dig vores nyhedsbrev på www.onsildslagtehus.dk