Skip to main content

ÆBLEFLÆSKETS HISTORIE

Instruktioner

Flæsket og æblerne havde man selv dengang i 30-40’erne, hvor denne opskrift er fra.

Min bedstemor Anne Kirstine, lavede æbleflæsk til aftensmaden, når karlene kom hjem fra marken. De har sidenhen fortalt, at duften af stegt æbleflæsk, som slog dem i møde, var som at høre englene synge.

Æbleflæsk hører traditionen tro til ethvert julebord, og Anne Kirstines æbleflæsk vækker jubel i de julesmykkede stuer. I ældre tid var æbleflæsk også obligatorisk til mange jagtfrokoster, hvilket er en god tradition at genoplive.

Æbleflæsk er en dejlig ret, som på bedste vis forener æblernes sød-syrlig smag med flæskets fedme.
Ingrid Marie æblet blev ”opdaget” i 1910 i Høed af en fynsk skolelærer, der opkaldte det efter sin afdøde datter, og det er denne sort, mange foretrækker til æbleflæsk; men alle madæbler er i princippet velegnede.

TILBEREDNING:
Stegeflæsket, som er letsaltet, skæres i tynde skiver og steges helt sprød på en stegepande eller i ovn. Løgene, som er halverede og skåret i strimler på langs, steges let gyldne uden at brune i stegefedtet.
Æblerne, der er befriet for kernehus, og skåret i tynde både, tilsættes sammen med 1 eller 2 spiseskefulde brun farin. Det hele simrer, indtil æblerne er møre; men ikke stegt til mos.

Smages til med salt og kværnet peber fra møllen. Anrettes i fad med æbler og løg i bunden. Ovenpå lægges de lune, sprøde skiver stegt flæsk. Serveres med groft rugbrød – gerne lunt.

Velbekomme!!